måndag 30 november 2009

Silly season 2

Här några bekräftade övergångar:
Bollstanäs SK: Micke Forssbeck, född 1990, målvakt från Väsby U.
Dalhem IF: Jimmie Björklund, 20 år, försvarare från Fårösund och landskapslaget, Johan Jacobsson, 26 år, mittfältare från Hansa/Hoburg och Visby AIK.
Heby AIF: Tommy Johansson, 26 år, försvarare från Grällsta och Sala.
FC Järfälla: Kent Norén följer med P-O Burén från Råsunda och blir assisterande tränare.
Kungsängens IF: Riadh Zaghloumi, senast i Rotebro, är ny biträdande tränare.
BKV Norrtälje: Daniel Wahlgren som tidigare spelat i laget återkommer.
Täby IS: Bernard Brons, född 1986, back från Årdal (Norge), Fredrik Ljungström, född 1991, forward från Sollentuna United, Martin Nilsson, född 1991, målvakt från Viggbyholm, Andreas Veronese, född 1991, mittfältare från IFK Täby, Emil Glans, född 1993, mittfältare från IFK Täby. Görgen Åberg blir huvudtränare i Roslagskulla, Denny Nordén, Elivir Spahovic och Dejan Gajic lämnar laget.

fredag 27 november 2009

Silly Season

När jag för en vecka sedan började samla in information om spelare ut och in fick jag snabbt några bra nyheter. Det enda felet med dem var att när jag kollade tipsen höll de inte - ryktet må vara snabbt men det går ofta en eller två veckor efter den verkliga händelsen. Så när spelare A pratar med klubb X första måndan i månaden så kommer ryktet om samtalet ut tredje måndan, då A och X redan gått skilda vägar.
Lite fegt att avstå från ryktesspridning kanske, men jag ska ju inte sälja annonser.
Men just därför: Skriv eller mejla eller ring gärna om rykten, jag kollar dem före publicering! Eller ännu hellre om fakta, även om spelare som lämnar NS-trean.
Nu har jag en allt längre lista på bekräftade spelare in eller ut, som jag ska lägga ut senast söndag. Hjälp mig gärna att få den mer komplett!
kjellander@telia.com
0702-153815
ps En nyhet från Strömsberg: Johannes Ericsson, i A-truppen i Gefle och på bänk eller plan i flertalet matcher i fjol, byter Allsvenskan mot div 2. ds

Dahlberg till Spånga

Sedan det blev klart att Lasse Sandberg inte skulle fortsätta att träna Spånga IS har det gått ganska många rykten, och häftiga namn från högre divisioner har nämnts.
Men den nye tränaren kommer i stället från den i Stockholm rätt anonyma men mycket gedigna ungdoms- och juniorfotbollen. Steg 3-utbildade Thomas Dahlberg, 46, tidigare fotbollsansvarig vid Sundbybergs gymnasium och nu i Bromma, tränare för ungdomslag i BP, AIK och Djurgården, spelare och A-lagstränare i Ekerö IK.
Om jag minns rätt var det så att man i Ekerö i första hand hatade BP och i andra hand Spånga i pojklagsspelet, och sedan höll styvt på BP respektive Spånga som de lag "i stan" som man kunde tänka sig att spela i.
Nu har Thomas, som bor kvar på någon av de där öarna i Mälaren, gjort hela resan från Träkvistavallen via Grimsta till Spånga ip.
Och ytterligare ett lag med "hålla-boll-med-tålamod-och-rörelse-tränare".
Intressant serie i år.

fredag 20 november 2009

Heby finns!

Jag fick ett kort mejl: "Finns inte Heby?"
Och förstod piken. Så här lite om Heby AIF.
Henrik Alriksson fortsätter som tränare. Han hoppade in mitt under vårsäsongen då det var stor oro i föreningen med många nya spelare. Efter sommaren, då Tegelvallen också fick (föreningsägt) konstgräs, blev det lugnt.
Alriksson får nu Patrik Fahlström, som spelat i laget, som assisterande tränare. Enligt rapporterna på hemsidan sprudlar spelarna av entusiasm när de äntligen får höst- och vinterträna på konstgräs.
I stort sett hela truppen från höstsäsongen finns kvar, i alla fall alla de vassaste. HAIF satsar på att ta in duktiga unga spelare från närområdet, förra höstens försök med "massimport från Uppsala" (obs internt Hebycitat!) kommer inte att upprepas under överskådlig framtid.
Samma stomme med tillskott plus bättre träningsförutsättningar och en aktiv hemsida. Verkar som Heby har chans på bra placering - när vi ska tippa serien i april.
PS För den som undrar: Bry er inte om tidsangivelserna för när inlägg eller kommentarer skrivits. Jag vet inte vem som sköter digitaluret på den här bloggen, men det är uppenbart att hon/han inte är i takt med tiden. DS

torsdag 19 november 2009

Byrén till tvåan igen...?

Det blir ännu fler interna tränarbyten i norrtrean. Per-Olof Byrén som senast tränat Råsunda och dessförinnan Spånga efterträder Kjell Sillén i Järfälla.
PO Byrén är steg 3-utbildad och var starkt delaktig i Råsundas imponerande säsong som slutade med serieseger 2007. Råsundas sportchef Peter Eisner aviserar tränarbesked i nästa vecka.
Det ger mig tillfälle att rätta en felaktig uppgift tidigare. Spånga, Tureberg (Solletuna) och Akropolis är de tre lag som de senaste tre åren kvalat sig upp som tvåor i div 3 NS.
Den tidigare notisen om Dalhem var inte heller helt korrekt. Det är Mikael Waktel som tränat och tränar det nya div 3-laget.
Och laget heter Dalhem IF (utan s). Lika bra vi lär oss.
I morgon tänkte jag börja med Silly Season för spelare. Tips mottages tacksamt!

måndag 16 november 2009

Dalhem??

Tommy Zetterström gjorde som tränare underverk med Dalhem, enligt somliga "experter" i tidningarna och lokalradion som enligt min erfarenhet är väldigt väl orienterade. Utan honom hade det inte blivit division 3.
Nu slutar Zetterström. Blir tufft för Dalhem.

Se upp för Ola!

Att Ola Hildonen skulle få fortsätta som spelande tränare i IFK Uppsala var väl ingen överraskning. Ola lyckades förutom att vinna Upplandsfyran också bli bäst i den interna skytteligan med elva mål.

Och så här är det ju med Uppsalalag, att plötsligt drar sig några bollbegåvade studenter till sig några likasinnade. Så var det i GUSK och så kan det bli i IFK. Hildonen är ett känt namn i Avesta med omnejd, och det kommer många fotbollsspelare från Dalarna till Uppsala.

Så några gratispoäng lär Stockholmslagen inte hämta hos IFK Uppsala. Och vilken hemsida dom har på http://ifkuppsala.se/

söndag 8 november 2009

Bagarmossen till Norrtrean

Det blir enligt lördagens preliminära beslut Bagarmossens BK som tar den vakanta platsen i div 3 Norra Svealand. "Bagis" spelar sina hemmamatcher på Kärrtorps ip.
Klubben förnyade nyligen sitt kontrakt med tränaren Robert Granström som gör sin femte säsong med laget. Han tog tillbaka Bagis till trean 2007. Första året hade man länge tätkänning men slutade femma. I år kunde man dock inte säkra division 3-platsen förrän i allra sista omgången.

fredag 6 november 2009

Gotland men inte Gävle

Nu finns förbundets förslag till serieindelning. Det blir inget lag från Gästrikland i norrtrean men väl gotländska Dalhem och ett lag från landet söder om Mälaren. IFK Eskilstuna och ett dalalag flyttas till annan serie för att man ska få plats med alla 17 (!) div 3-lag från Stockholmsdistriktet.

Div 3 Norra Svealand skulle därmed bestå av Heby, IFK Uppsala, Norrtälje, Dalhem samt åtta Stockholmslag. Kungsängen, Spånga, Råsunda, Bollstanäs, Järfälla, Karlberg och Täby IS är de sju lag som har hemvist norr om Mälaren, d v s i landskapet Uppland. Ett av de tio lagen från södra sidan (landskapet Södermanland) ska således flyttas över.
De tio lagen är:
Långholmen, Tellus, Mälarhöjden, Panellinios, Tyresö, Huddinge, Älvsjö, Konyaspor, Spårvägen och Bagarmossen. Övriga tre lag i södra Svealand är Assyriska U, Enhörna och Vagnhärad.

Det är förstås ingen naturlag att just Mälaren ska utgöra gräns. Under förutsättning att klubbarna är överens kan man göra rockader.

torsdag 5 november 2009

En Blomquist på Kungsängen

Peter Svensson tog i år upp Kungsängen i division 3. Nu tar han sig an nästa utmaning; Bollstanäs till Allsvenskan. Fast då gäller det damfotboll, där han som tränare haft glädjen att se sitt lag etablera sig i näst högsta serien.
Men det går inte att träna två lag på så hög nivå. Ny tränare i Kungsängen är Micke Blomquist och då vet alla som hållit på med fotboll i Stockholm att det är en, vanligtvis, glad person med en målvaktsröst som når andra kortlinjen. Och att det är lika svårt att tänka sig Kungsängens IF utan Blomquistar som det är att tänka sig en Blomquist utan Kungsängen.
Kungsängen har växt ihop till ett kamrattätt lag de senaste 4-5 åren, ganska många spelare kommer i dag från Kallhäll i västra Järfälla. Kallhäll var liksom Jakobsberg, Viksjö, Barkarby och Bele en del av det tänkta underlaget när kommunlaget FC Järfälla bildades. Riktigt så som det var tänkt blev det inte.
Häromdan när jag röjde i trägårn upptäckte jag att rosorna som jag inte fått fart på i år, och som jag tänkte gräva upp, hade ett härligt nät av nya rötter. Dom kommer att blomma nästa år. Och då tänkte jag att det finns kanske likheter mellan gamla rosor och gamla fotbollslag.
Gammalt växer plötsligt när man börjat misströsta. Och nytt som ser ut att bli så storslaget falnar fram mot hösten.
Men lycka till Järfälla FC, förstås! Laget förtjänar bättre än de supportrar som skriver på hemsidans gästbok.

onsdag 4 november 2009

Sillén byter klubb i Norrtrean

Ytterligare minst två klubbar i div 3 NS byter tränare. Kjell Sillén som 2009 tränat Järfälla FC kommer nästa år att leda seriekonkurrenten Karlbergs BK. Förutom att vara a-lagstränare kommer Sillén att bygga upp ungdomsverksamheten i KB.
Kjell har en gedigen tränarerfarenhet från bland annat Djurgården och Sollentuna. Jag har inte hört några rykten om vem som ska leda Järfälla nästa år.
Stefan Karlsson fullföljer sitt långtidskontrakt med Täby IS. Som tidigare är målsättningen fortsatt division 3-spel och att få fram 1-2 spelare som kan kvalificera sig för spel på elitnivå.
Som framgått av sportsidorna diskuterar Väsby och Vasalund samarbete på seniornivå. I så fall uppstår en vakans i division 1. Om jag tolkat reglerna rätt går platsen då till Värmbol (Katrineholm) och den lediga platsen i division 2 till Trelleborg. Trängseln i Svealandsserierna i div 3 består alltså.
Rotebro och Strömsberg kan glädja sig åt att Östersund klarade sig kvar i div 1. Därmed blir det bara ett lag från Sundsvall/Härnösand i div 2 NS.