söndag 20 december 2009

Silly season 7

Ytterligare en spelare följer med tränarna från Råsunda till Järfälla. Mittfältaren Philip Flores, 32, som spelade tre seriematcher för Råsunda 2009, följer Bijar Sharifs väg (fem matcher 2009) från Skytteholm till Järfällavallen.

fredag 18 december 2009

Silly season 6 (ungefär)

Två spelare som i fjol hade viktiga roller i sina lag i Norrtrean spelar nästa år fortfarande i Norrtrean men i Kungsängen. Samori William, 22, hade en fast plats i Järfällas backlinje och Joseph Rahman var en av de ganska få spelare i Gamlis som beredde motståndarna bekymmer. Två riktigt bra nyförvärv för nykomlingen!
Nya i Kungsängen är också Mohammad Ghorbani, 21, back från Kista FC, Sebastian Hauswald, 17, mf från Älvsjö, Mohammed Musa, 22, mf från IK Frej, Ali Al-Musawi, 21, forward från Sollentuna, och Christoffer Jönsson, 24, från Järfälla.
Mikael Johansson och Daniel Whilborg lämnar Kungsängen för IFK Viksjö.
Liksom Rahman i Gamlis hade Mazdak Sarraf, 28-årig mittfältare, en rätt otacksam uppgift i Djurgårdsbrunn, i ett lag som inte höll division 3-klass. 2010 finns Mazdak i Råsunda med lite högre ambitioner.

onsdag 16 december 2009

. . . och ännu mer . . .

Norrtäljes talang Emil Skogh, som trots sina insatser i norrtrean i år faktiskt bara är 16 år, har anslutit till AIK:s u-trupp. Han har också deltagit i träning med truppen för P 93-landslaget.
Till Norrtälje kommer Joe Nyström, 19-årig mittfältare i Piteås div 2-lag. Daniel Wahlgren kommer hem efter ett år utomlands och Mahammad Youseff kommer tillbaka efter att ha öst in mål i Väddö i femman.
IFK Uppsala har gjort klart med ytterligare tre spelare. Anfallaren Jonas Holgersson, 21, kommer från Romfartuna i Västmanland, mittfältaren Haris Sabovic, 18, från Sirius och mittfältaren Andreas Isgren, 18, från grannklubben Gränby.

måndag 14 december 2009

Mer silly season

Nu återstår bara en dag innan "amatörfönstret" stängs. Här lite nya namn:

Dalhem fortsätter att plocka russinen ur de gotländska kakorna. Jimmy Orleifson, 21-årig mittfältare och lagkapten från Levide, är senaste förvärvet. Levide var Dalhems främsta konkurrent om seriesegern i fyran i år.
Heby hämtar talanger från grannklubbarna i division 6. Målfarlige forwarden Tim Torstensson, 17 år, kommer från Östervåla och försvararen Niklas Karlsson, 18 år, från Norrby SK. Mittfältaren Andreas Nilsson, 25 år, kommer från Ransta (div 5) och har uppmärksammats tidigare.
En spelare från förra årets serie kommer tillbaka i ny tröja: Anton Westerberg, 22-årig försvarare från Gimo, spelar för Heby 2010.
Mittfältaren Bijar Sharif, 24 år, följer med sina tränare från Råsunda till Järfälla. Robin Hansson, 20 år, och Gabi Mikho, 19 år, återkommer till Järfälla från respektive Håbo och Viksjö, båda div 4.
Bagarmossen har fått ett bra tillskott i Solhayb Elghouch, som gjorde en fin höstsäsong i Rotebro i år.
Täby får två tillskott från Väsbys U:trupp, Shaharyar Loan, forward, och Robin Wiksten, mittfältare, båda 19 år.

måndag 7 december 2009

Silly season 3

IFK Uppsala har gjort klart med sitt första nyförvärv inför division 3-säsongen. Han heter Linus Widlund, är född 1990 och kommer från Avesta AIK.
Täby IS lämnar även i år en spelare vidare till högre divisioner. Anfallaren Teferi Tedla har fått kontrakt med Vasalund i division 1.

tisdag 1 december 2009

Trångt på bänken - kvalet åter

SvFF:s representantskap hittade på alldeles ovanligt många nyheter vid sitt möte i helgen. Bland annat ökades antalet tillåtna spelare på bänken från fem till sju. Dock får fortfarande bara tre spelare bytas in.
Vad som ska hända på de idrottsplatser där det är knökfullt i plastburen redan med fem avbytare säger man inget om.
Hälften av spelarna på spelarförteckningen ska vara "hemmafostrade", med vilket menas att de ska varit registrerade för svensk klubb minst tre år i åldern 15-21 år.
Ett av de mest kontroversiella besluten var att kval till division 3 återinförs, trots högljudda protester från flera distrikt.
För vår del innebär det att den gamla kvalserien återkommer. Nionde lag i Norrtrean möter tvåan i div 4 Norra Stockholm, trean i div 4 Uppland och förloraren i förkvalet mellan tvåan i div 4 Uppland och ettan i div 4 Gotland.
Kvalet till div 2 spelas enligt samma schema som i år - förkval mot tvåan i div 3 Södra Norrland och slutkval mot nian i div 2 Norra Svealand.
Till övriga nyheter återkommer jag.
ps Och seriesammansättningen blev definitiv - Bagarmossens BK välkomnas! ds

Lelle Moström till Råsunda

Lennart "Lelle" Moström blev tolfte och sista länken i Norrtreans tränarkedja. Han kommer att träna Råsunda IS.
Lelle Moström har en lång och gedigen fotbollshistoria i norra Storstockholm. Som spelare hade en lång karriär i Täby IS, han har tränat IK Frej på seniornivå, varit ungdoms- och juniortränare i AIK och de två senaste säsongerna biträdande tränare för Väsbys lag i superettan med Micke Stahre och Thomas Lagerlöf som huvudtränare.
Samtidigt har AIK träffat avtal med Råsunda om samarbete. Det omfattar bland annat möjligheter för yngre spelare i AIK att pröva seniorspel i Råsunda. AIK har sedan tidigare liknande samarbetsavtal med Väsby United, Täby IS, Sollentuna United, Värmbol och Akropolis,

måndag 30 november 2009

Silly season 2

Här några bekräftade övergångar:
Bollstanäs SK: Micke Forssbeck, född 1990, målvakt från Väsby U.
Dalhem IF: Jimmie Björklund, 20 år, försvarare från Fårösund och landskapslaget, Johan Jacobsson, 26 år, mittfältare från Hansa/Hoburg och Visby AIK.
Heby AIF: Tommy Johansson, 26 år, försvarare från Grällsta och Sala.
FC Järfälla: Kent Norén följer med P-O Burén från Råsunda och blir assisterande tränare.
Kungsängens IF: Riadh Zaghloumi, senast i Rotebro, är ny biträdande tränare.
BKV Norrtälje: Daniel Wahlgren som tidigare spelat i laget återkommer.
Täby IS: Bernard Brons, född 1986, back från Årdal (Norge), Fredrik Ljungström, född 1991, forward från Sollentuna United, Martin Nilsson, född 1991, målvakt från Viggbyholm, Andreas Veronese, född 1991, mittfältare från IFK Täby, Emil Glans, född 1993, mittfältare från IFK Täby. Görgen Åberg blir huvudtränare i Roslagskulla, Denny Nordén, Elivir Spahovic och Dejan Gajic lämnar laget.

fredag 27 november 2009

Silly Season

När jag för en vecka sedan började samla in information om spelare ut och in fick jag snabbt några bra nyheter. Det enda felet med dem var att när jag kollade tipsen höll de inte - ryktet må vara snabbt men det går ofta en eller två veckor efter den verkliga händelsen. Så när spelare A pratar med klubb X första måndan i månaden så kommer ryktet om samtalet ut tredje måndan, då A och X redan gått skilda vägar.
Lite fegt att avstå från ryktesspridning kanske, men jag ska ju inte sälja annonser.
Men just därför: Skriv eller mejla eller ring gärna om rykten, jag kollar dem före publicering! Eller ännu hellre om fakta, även om spelare som lämnar NS-trean.
Nu har jag en allt längre lista på bekräftade spelare in eller ut, som jag ska lägga ut senast söndag. Hjälp mig gärna att få den mer komplett!
kjellander@telia.com
0702-153815
ps En nyhet från Strömsberg: Johannes Ericsson, i A-truppen i Gefle och på bänk eller plan i flertalet matcher i fjol, byter Allsvenskan mot div 2. ds

Dahlberg till Spånga

Sedan det blev klart att Lasse Sandberg inte skulle fortsätta att träna Spånga IS har det gått ganska många rykten, och häftiga namn från högre divisioner har nämnts.
Men den nye tränaren kommer i stället från den i Stockholm rätt anonyma men mycket gedigna ungdoms- och juniorfotbollen. Steg 3-utbildade Thomas Dahlberg, 46, tidigare fotbollsansvarig vid Sundbybergs gymnasium och nu i Bromma, tränare för ungdomslag i BP, AIK och Djurgården, spelare och A-lagstränare i Ekerö IK.
Om jag minns rätt var det så att man i Ekerö i första hand hatade BP och i andra hand Spånga i pojklagsspelet, och sedan höll styvt på BP respektive Spånga som de lag "i stan" som man kunde tänka sig att spela i.
Nu har Thomas, som bor kvar på någon av de där öarna i Mälaren, gjort hela resan från Träkvistavallen via Grimsta till Spånga ip.
Och ytterligare ett lag med "hålla-boll-med-tålamod-och-rörelse-tränare".
Intressant serie i år.

fredag 20 november 2009

Heby finns!

Jag fick ett kort mejl: "Finns inte Heby?"
Och förstod piken. Så här lite om Heby AIF.
Henrik Alriksson fortsätter som tränare. Han hoppade in mitt under vårsäsongen då det var stor oro i föreningen med många nya spelare. Efter sommaren, då Tegelvallen också fick (föreningsägt) konstgräs, blev det lugnt.
Alriksson får nu Patrik Fahlström, som spelat i laget, som assisterande tränare. Enligt rapporterna på hemsidan sprudlar spelarna av entusiasm när de äntligen får höst- och vinterträna på konstgräs.
I stort sett hela truppen från höstsäsongen finns kvar, i alla fall alla de vassaste. HAIF satsar på att ta in duktiga unga spelare från närområdet, förra höstens försök med "massimport från Uppsala" (obs internt Hebycitat!) kommer inte att upprepas under överskådlig framtid.
Samma stomme med tillskott plus bättre träningsförutsättningar och en aktiv hemsida. Verkar som Heby har chans på bra placering - när vi ska tippa serien i april.
PS För den som undrar: Bry er inte om tidsangivelserna för när inlägg eller kommentarer skrivits. Jag vet inte vem som sköter digitaluret på den här bloggen, men det är uppenbart att hon/han inte är i takt med tiden. DS

torsdag 19 november 2009

Byrén till tvåan igen...?

Det blir ännu fler interna tränarbyten i norrtrean. Per-Olof Byrén som senast tränat Råsunda och dessförinnan Spånga efterträder Kjell Sillén i Järfälla.
PO Byrén är steg 3-utbildad och var starkt delaktig i Råsundas imponerande säsong som slutade med serieseger 2007. Råsundas sportchef Peter Eisner aviserar tränarbesked i nästa vecka.
Det ger mig tillfälle att rätta en felaktig uppgift tidigare. Spånga, Tureberg (Solletuna) och Akropolis är de tre lag som de senaste tre åren kvalat sig upp som tvåor i div 3 NS.
Den tidigare notisen om Dalhem var inte heller helt korrekt. Det är Mikael Waktel som tränat och tränar det nya div 3-laget.
Och laget heter Dalhem IF (utan s). Lika bra vi lär oss.
I morgon tänkte jag börja med Silly Season för spelare. Tips mottages tacksamt!

måndag 16 november 2009

Dalhem??

Tommy Zetterström gjorde som tränare underverk med Dalhem, enligt somliga "experter" i tidningarna och lokalradion som enligt min erfarenhet är väldigt väl orienterade. Utan honom hade det inte blivit division 3.
Nu slutar Zetterström. Blir tufft för Dalhem.

Se upp för Ola!

Att Ola Hildonen skulle få fortsätta som spelande tränare i IFK Uppsala var väl ingen överraskning. Ola lyckades förutom att vinna Upplandsfyran också bli bäst i den interna skytteligan med elva mål.

Och så här är det ju med Uppsalalag, att plötsligt drar sig några bollbegåvade studenter till sig några likasinnade. Så var det i GUSK och så kan det bli i IFK. Hildonen är ett känt namn i Avesta med omnejd, och det kommer många fotbollsspelare från Dalarna till Uppsala.

Så några gratispoäng lär Stockholmslagen inte hämta hos IFK Uppsala. Och vilken hemsida dom har på http://ifkuppsala.se/

söndag 8 november 2009

Bagarmossen till Norrtrean

Det blir enligt lördagens preliminära beslut Bagarmossens BK som tar den vakanta platsen i div 3 Norra Svealand. "Bagis" spelar sina hemmamatcher på Kärrtorps ip.
Klubben förnyade nyligen sitt kontrakt med tränaren Robert Granström som gör sin femte säsong med laget. Han tog tillbaka Bagis till trean 2007. Första året hade man länge tätkänning men slutade femma. I år kunde man dock inte säkra division 3-platsen förrän i allra sista omgången.

fredag 6 november 2009

Gotland men inte Gävle

Nu finns förbundets förslag till serieindelning. Det blir inget lag från Gästrikland i norrtrean men väl gotländska Dalhem och ett lag från landet söder om Mälaren. IFK Eskilstuna och ett dalalag flyttas till annan serie för att man ska få plats med alla 17 (!) div 3-lag från Stockholmsdistriktet.

Div 3 Norra Svealand skulle därmed bestå av Heby, IFK Uppsala, Norrtälje, Dalhem samt åtta Stockholmslag. Kungsängen, Spånga, Råsunda, Bollstanäs, Järfälla, Karlberg och Täby IS är de sju lag som har hemvist norr om Mälaren, d v s i landskapet Uppland. Ett av de tio lagen från södra sidan (landskapet Södermanland) ska således flyttas över.
De tio lagen är:
Långholmen, Tellus, Mälarhöjden, Panellinios, Tyresö, Huddinge, Älvsjö, Konyaspor, Spårvägen och Bagarmossen. Övriga tre lag i södra Svealand är Assyriska U, Enhörna och Vagnhärad.

Det är förstås ingen naturlag att just Mälaren ska utgöra gräns. Under förutsättning att klubbarna är överens kan man göra rockader.

torsdag 5 november 2009

En Blomquist på Kungsängen

Peter Svensson tog i år upp Kungsängen i division 3. Nu tar han sig an nästa utmaning; Bollstanäs till Allsvenskan. Fast då gäller det damfotboll, där han som tränare haft glädjen att se sitt lag etablera sig i näst högsta serien.
Men det går inte att träna två lag på så hög nivå. Ny tränare i Kungsängen är Micke Blomquist och då vet alla som hållit på med fotboll i Stockholm att det är en, vanligtvis, glad person med en målvaktsröst som når andra kortlinjen. Och att det är lika svårt att tänka sig Kungsängens IF utan Blomquistar som det är att tänka sig en Blomquist utan Kungsängen.
Kungsängen har växt ihop till ett kamrattätt lag de senaste 4-5 åren, ganska många spelare kommer i dag från Kallhäll i västra Järfälla. Kallhäll var liksom Jakobsberg, Viksjö, Barkarby och Bele en del av det tänkta underlaget när kommunlaget FC Järfälla bildades. Riktigt så som det var tänkt blev det inte.
Häromdan när jag röjde i trägårn upptäckte jag att rosorna som jag inte fått fart på i år, och som jag tänkte gräva upp, hade ett härligt nät av nya rötter. Dom kommer att blomma nästa år. Och då tänkte jag att det finns kanske likheter mellan gamla rosor och gamla fotbollslag.
Gammalt växer plötsligt när man börjat misströsta. Och nytt som ser ut att bli så storslaget falnar fram mot hösten.
Men lycka till Järfälla FC, förstås! Laget förtjänar bättre än de supportrar som skriver på hemsidans gästbok.

onsdag 4 november 2009

Sillén byter klubb i Norrtrean

Ytterligare minst två klubbar i div 3 NS byter tränare. Kjell Sillén som 2009 tränat Järfälla FC kommer nästa år att leda seriekonkurrenten Karlbergs BK. Förutom att vara a-lagstränare kommer Sillén att bygga upp ungdomsverksamheten i KB.
Kjell har en gedigen tränarerfarenhet från bland annat Djurgården och Sollentuna. Jag har inte hört några rykten om vem som ska leda Järfälla nästa år.
Stefan Karlsson fullföljer sitt långtidskontrakt med Täby IS. Som tidigare är målsättningen fortsatt division 3-spel och att få fram 1-2 spelare som kan kvalificera sig för spel på elitnivå.
Som framgått av sportsidorna diskuterar Väsby och Vasalund samarbete på seniornivå. I så fall uppstår en vakans i division 1. Om jag tolkat reglerna rätt går platsen då till Värmbol (Katrineholm) och den lediga platsen i division 2 till Trelleborg. Trängseln i Svealandsserierna i div 3 består alltså.
Rotebro och Strömsberg kan glädja sig åt att Östersund klarade sig kvar i div 1. Därmed blir det bara ett lag från Sundsvall/Härnösand i div 2 NS.

lördag 17 oktober 2009

Spekulationer inför 2010

Vilka lag spelar i norrtrean nästa år?
Låt oss spekulera lite.
Från div 2: Spånga, Råsunda
Från div 4: Kungsängen, IFK Uppsala
Från årets serie: Bollstanäs, Täby, Heby, Norrtälje, Järfälla, Karlberg.
Summa tio lag.
Genom att både Falun och Söderhamn föll ur div 2 finns 13 lag i div 3 södra Norrland. Så vitt jag kan se finns ingen ledig plats i mellersta Norrland. Möjligen i västra Svealand (eftersom Karlstad vann kvalet mot Älvsjö) för ett av dalalagen men mer troligt är att ettdera av Huge, Valbo, Brynäs eller Hille placeras i norrtrean. Alla kommer från Gävletrakten, Hille nykomling.
Summa elva lag.
Gotländska Dalhem är kvalificerat för den 12:e platsen, men här kommer också logistiska och ekonomiska bedömningar in.
Om Dalhem placeras i södertrean blir det inte enklare. Södertrean är knökfull nästa år, redan 14 lag!!! (Panellinios och Älvsjö från tvåan, Vagnhärad, Långholmen, Mälarhöjden från fyran, Assyriska från norrtrean, Spårvägen, Huddinge, Tyresö, Konyaspor, IFK Eskilstuna, Enhörna, Bagarmossen, Tellus från årets serie).
Det ska bli väldigt intressant att se SvFF:s förslag till serieindelning . . .
Och OBS! Jag har genomgående utgått från att Assyriska Ungdom flyttas till södertrean.

Farväl RIS - välkomna RIS!

Även nästa år får vi ett RIS i Norra Svealand - men det blir Råsunda IS i stället för Rotebro IS. Genom 1-1 i bortamatchen, där Johan Hedman gav Rotan ledningen i mitten på andra halvleken, fick Christer Johansson se sitt lag ta steget upp i tvåan. Trots alla framgångar han haft som tränare undrar jag om han inte håller den här för en av sina roligaste.
Grattis RIS - och välkomna RIS till en trevlig serie!
Rotebro fullföljer en trevlig tradition - att tvåan i div 3 NS brukar klara kvalet till tvåan. Och det händer ganska sällan att vi får tillbaka lag från tvåan, om det inte är föreningar som har tappat styrseln (Film, Värtan). Men nu kommer det två riktigt bra lag med stabila föreningar, Spånga och Råsunda, tillbaka till trean. Det blir tufft nästa år!
IK Fyris missade chansen att ta sig tillbaka till trean. 1-1 i Uppsala räckte för Dalhem efter 0-0 hemma. Det innebär att vi kanske för första gången på många år får ett gotlandslag i norrtrean.

fredag 16 oktober 2009

Ny tränare i Norrtälje

Peter Hautalahti blir ny huvudtränare i BKV Norrtälje. Han efterträder Peter Johansson som tränat laget i åtta år.
Som spelare gick Hautalahti hela vägen från S:t Erikscupen till a-laget i Hammarby. I tio år, fram till 1994, var han en viktig del av backlinjen.
Tränaren Hautalahti kommer närmast från Mälarhöjden, där han efter sex år äntligen fick se sitt lag vinna fyran. Hautalahti bor i Roslagen och får alltså nu närmare till jobbet. Han säger till Norrtälje Tidning att han vill spela fotboll och inte låta slumpen avgöra vad som händer:
"Spelarna ska veta vad de ska göra och det är vi som ska se till att situationerna uppstår, oavsett om vi spelar försvars- eller anfallsspel. Jag har provat alla system, men det är spelarmaterialet som får bestämma det."


Thomas Lind fortsätter, föga överraskande, som tränare för Bollstanäs även nästa år. 2008 tog han tillbaka BSK till division 3 och i år var laget nära kvalplats efter att ha varit seriens bästa lag under höstsäsongen. Det innebär att vi 2010 har åtminstone en tränare i norrtrean som både på hemsidan och i övrigt levererar intressanta synpunkter på sitt eget och andra lag.

En känd profil i Stockholmsfotbollen har meddelat att han drar sig tillbaka efter den är säsongen. Sportchefen i FC Järfälla Olle Olsson som i många år varit drivande kraft i klubben avgår.
De klena resultaten i höst har lett till ett antal lika anonyma som olustiga kommentarer på klubbens hemsida.

Varningsligan 2009

Mest varnade enligt SvFF:s statistik (inklusive dubbelvarningar som lett till utvisning):


Nio varningar:
George Gorgis, Assyriska
Tommy Flemström, Bollstanäs
Åtta varningar:
Robert Talay, Gimo
Andreas Gillström, Sandviken
Mohammad Ali, Täby
Sju varningar:
Gabriel Rhawi, Assyriska
Dauda Sall, Gimo
Erik Johansson, Heby
Fredrik Johnsson, Karlberg
Joachim Blomqvist, Strömsberg
Sex varningar:
Christoffer Mörlin, Bollstanäs
Robert Bosell, Heby
Bashar Hussein, Rotebro
Robin Andersson, Strömsberg
Fem varningar:
Jonathan da Silva, Assyriska
Stefan Dolkow, Bollstanäs
Joakim Ågren, Gamlis
Jonas Ahlin, Heby
Alex Längquist Järfälla
David Liebech, Järfälla
Johan Mattsson, Karlberg
Mikael Douhan, Norrtälje
Henrik Holmström, Norrtälje
Sebastian Strömberg, Rotebro
Jonas Persson, Sandviken
Viktor Samuelsson, Täby

Flera målskyttar

Toppen på skytteligan presenterades här den 29 september. Nu lite fler målskyttar 2009 enligt SvFF:s statistik:

Nio mål:
Lorance Koria, Järfälla, Andreas Bellander, Norrtälje
Åtta mål:
André Gresillon, Täby
Johan Teymur, Assyriska
Alexander Viiri, Heby
Sju mål:
Markus Kvarneå, Gamlis
Fredrik Edholm, Bollstanäs
Mattias Johansson, Bollstanäs
Sex mål:
Joakim Ågren, Gamlis Andreas Gillström, Sandviken Mattias Genc, Assyriska
Tommy Flemström, Bollstanäs
Fem mål:
Gabriel Baydono, Assyriska George Gorgis, Assyriska Gabriel Rhawi, Assyriska Ninus Chabo, Assyriska Joachim Blomqvist, Strömsberg Oliver Gilford, Karlberg Christian Patsouras, Bollstanäs Andreas Wikstöm, Bollstanäs Marcus Bargholtz, Järfälla Joacim Axelsson, Gimo
Fyra mål:
Elvir Spahovic, Täby Robin Palacios, Täby Georg Makdesie, Assyriska Melke Aydin, Assyriska Brune Tavell, Karlberg Patrik Sjöstedt, Rotebro Jacob Lindvall, Rotebro David Liebech, Järfälla Joakim Österman, Gamlis Joseph Raman, Gamlis Anders Eklund, Gamlis Robert Talay, Gimo Martin Hedlund, Bollstanäs Robert Bosell, Heby Mikael Douhan, Norrtälje Emil Skogh, Norrtälje Christian Höglund, Karlberg Markus Mild, Karlberg
Tre mål:
Teferi Tedla, Täby Sam Mulindwa, Sandviken Daniel Vestlund, Sandviken Magnus Grip, Sandviken Marcus Norberg, Strömsberg Magnus Hedlund, Strömsberg Rickard Karlsson, Strömsberg Joakim Eriksson, Järfälla Anton Westerberg, Gimo Mikael Davidsson, Gimo Erik Jansson, Gimo Appon Löfgren, Gimo Andreas Lindström, Norrtälje Tobias Wallmo, Norrtälje Daniel Bellander. Norrtälje Pontus Gunnarsson, Heby Andreas Warnberg, Heby William Niemi Carlsson, Heby Jonathan da Silva, Assyriska Martin Pettersson Roll, Karlberg

fredag 9 oktober 2009

Rött och gult

Utan att ha totalkoll törs jag påstå att vi i årets div 3 NS hade fler utvisningar per match än någon annan jämförbar serie. Anmärkningsvärt är att flertalet röda kort kom under vårsäsongen. I juni hade vi faktiskt hälften av alla spelare på Svenska Fotbollförbundets lista på avstängda spelare i alla förbundsserier.

Och det kan väl inte bero på domarna?? Men domarna måste ta det hela ansvaret för att det finns så många fel i matchrapporterna, och att så många rapporter kommer orimligt sent. Jag anser att domarna borde vara skyldiga att redovisa alla fakta inom fyra timmar (och resultat inom 15 minuter) efter match. Det finns en dator på alla idrottsplatser, om domaren inte har en egen laptop.

Här i alla fall statistiken, enligt domarrapporterna:

45 utvisningar: Karlberg 9, Sandviken 7, Heby 6, Järfälla 6, Assyriska 3, Bollstanäs 3, Gamlis 3, Täby 3, Gimo 2, Rotebro 2, Norrtälje 1, Strömsberg 0.


74 spelare med 3, 6 eller 9 varningar inkl sista omgången:
Bollstanäs 10, Karlberg 8, Gimo 7, Assyriska 6, Gamlis 6, Heby 6, Rotebro 6, Strömsberg 6, Täby 5, Norrtälje 5, Sandviken 5, Järfälla 4.


Varningar totalt (inkl ackumulerade):
Bollstanäs 50, Heby 47, Karlberg 43, Assyriska 42, Gimo 39, Järfälla 39, Rotebro 39, Sandviken 37, Täby 34, Gamlis 32, Strömsberg 30, Norrtälje 29.

onsdag 7 oktober 2009

Hösttabellen

Så här gick det i de elva sista omgångarna i div 3 Norra Svealand 2009:


Bollstanäs 11 9 1 1 33-13 28
Strömsberg 11 8 1 2 34-11 25
Rotebro 11 6 4 1 29-19 22
Täby 11 5 2 4 24-16 17
Heby 11 5 2 4 18-20 17
Norrtälje 11 5 1 5 24-17 16
Assyriska U 11 5 1 5 23-19 16
Gimo 11 4 2 5 20-19 14
Karlberg 11 4 2 5 16-23 14
Sandviken 11 3 2 6 18-36 11
Järfälla 11 3 0 9 19-36 9
Gamlis 11 0 0 11 8-40 0

En iakttagelse är att Järfälla efter att ha förlorat tre poäng på grund av att en avstängd spelare deltog i matchen mot Bollstanäs föll rakt igenom tabellen medan Bollstanäs gjorde omvänd resa. Gamlis förlustsvit är också anmärkningsvärd. Rotebro tog kvalplatsen på en jämn säsong, 20 poäng på våren och 22 på hösten.

tisdag 6 oktober 2009

Kvaltrassel i Uppland

Upplands Fotbollförbund beslöt på tisdagen att Enköpings IS inte är behörigt att kvala till division 3 eftersom laget har ett gällande farmarlubbsavtal med Enköpings SK i division 1. Kvalplatsen går i stället till IK Fyris som kom trea i serien. Laget möter gotländska Dalhem i kvalet.
Från den norra Stockholmsserien avancerar Kungsängens IF. Laget har tidigare spelat en säsong i division 3, men det var 30 år sedan. Långholmens FC som vann Stockholm Mellersta kan också bli aktuellt för norra Svealandstrean. Det är en ung förening, grundad år 2002, med engelska som föreningsspråk och en klar dominans av spelare från de brittiska öarna.

Spånga IS kommer tillbaka till norrtrean trots seger i sista matchen i division 2. Det blir nu Älvsjö AIK som får kvala mot Karlstads BK. Värmlänningarna besegrade Spårvägen i första kvalomgången - 2-2 men mål på bortaplan avgjorde.

Rotebro möter Råsunda hemma på lördag kl 14.00 med retur nästa lördag på Skytteholm. Vi kan väl diplomatiskt säga att vi önskar båda lagen lycka till men att vi gärna ser dem i division 3 Norra Svealand också . . .

lördag 3 oktober 2009

Rotebro mot Råsunda

Rotebro klarade som väntat bortamatchen mot Rengsjö, trots att man kom i underläge med 0-2. Laget visade att man har bra bredd också. När Biyan Bozan satt på bänken gick Armin Iranpak in och avgjorde matchen med två mål och till slut vann Rotebro med 3-2.
Motståndare i slutkvalet blir Råsunda som trots förlust mot Frej höll undan för Falun. Att Falun flyttas ner till division 3 får också betydelse för seriesammansättningen nästa år - laget kan ta en av platserna i Södra Norrland.
I morgon avgörs om Älvsjö eller Spånga flyttas ner eller får kvala. Om Spånga inte vinner den svåra bortamatchen mot Värmbol i Katrineholm får vi hälsa dem välkomna tillbaka till div 3 Norra Svealand.
I dag blev det också klart att Enköpings IS, också ett välkänt lag från NS-trean, får kvala om en plats i trean mot det lag som i morgon söndag vinner Gotlandsfyran. Normalt spelar ju Gotlandslagen i södra Svealand, men resekostnaderna båt/flyg är numera jämförbara och på damsidan spelar Gotlandslagen lika ofta i norr- och söderserierna.
I morgon avgörs också Stockholmsfyrorna, där Marieberg och Långholmen gör upp om segern i H4M och Kungsängen jagas av Bele/Barkarby och Viggbyholm i H4N.

onsdag 30 september 2009

4-0 för Rotebro

De tre målmaskinerna Biyan Bozan (två mål), Johan Hedman och Kalle Ramsell såg till att Rotebro kan känna stor tillförsikt inför resan till Hälsingland på lördag. Efter 4-0 (1-0) hemma mot Rengsjö har Rotebro marginal, men betydelsen av hemmagräs och storpublik ska inte underskattas. Rengsjö stod emot bra under större delen av första halvlek men orkade inte hålla sin höga press i andra.
"Rotebro var helt enkelt bättre", sade Rengsjös Roland Hedlund efter matchen. "På slutet hade de lekstuga." Och tränaren Anders Olsson lovade sex man på topp på lördag . . .

Spårvägen som kom tvåa i Södra Svealand förlorade bortamatchen mot Karlstads BK med 1-0. Emil Hägglöf &co behöver alltså vinna med två mål (eller 1-0 och förlängning) hemma på Skarnäck.

tisdag 29 september 2009

Upplandsfyran ligger före...

Jag har fått så många positiva reaktioner på tanken på en div 3 NS-blogg att jag tror det är möjligt att gå vidare. Många tycks ha svårt att komma in i kommentarfältet, trots att det enligt inställningarna inte ska finnas några restriktioner. Den som har ett googlekonto (som är lätt att skaffa och rätt användbart) kan använda det som sänd-id.
Men somliga har hunnit längre. Varför nöja sig med blogg när man kan ha en egen hemsida? undrar säkert Per Agius i IFK Uppsala som etablerat en hemsida för div 4 Uppland. Den har gjort stor succé, liksom Avspark för div 4-5 i Stockholm. Säkert en spegel av att det finns så få lokala medier som följer våra serier.
Vi har kanske anledning att hälsa IFK Uppsala lite extra välkomna till NS! Hemsidan har adress http://www.ifkuppsala.se/div4/

Parling före Italiener

Trots att Pontus Parling slutade göra mål när seriesegern för Strömsberg var (nästan) klar vann han förstås skytteligan. 13 mål på sex matcher i juni och augusti var imponerande. I sista matchen säkrade Täbys veteran Kenneth Italiener andraplatsen. Här de bästa (enligt domarrapporterna):

Tjugo mål:
Pontus Parling, Strömsberg

Sexton mål:
Kenneth Italiener, Täby

Femton mål:
Björn Berglund, Strömsberg

Tretton mål:
Biyan Bozan, Rotebro
Martin Lindbom, Heby

Tolv mål:
Kalle Ramsell, Rotebro
Johan Hedman, Rotebro

Elva mål:
Tobias Lindström, Norrtälje
Daniel Käll, Strömsberg
Alex Längquist, Järfälla
Stefan Dolkow, Bollstanäs

Mer om Rengsjö

Rotebros kvalmotståndare Rengsjö SK var redan i fjol nära att gå till kval men kom till slut trea i div 3 Södra Norrland. Klubben har aldrig tidigare varit i närheten av en sådan framgång i fotboll. Och det är kanske inte så konstigt - Rengsjö har enligt senaste statistik 272 invånare. Men samhället en dryg mil öster om Bollnäs är väl värt ett besök om man gillar gamla Hälsingegårdar - här finns några av de bäst bevarade i hela landskapet.

Lagets klart lysande stjärna är mittbacken Robert Bronegård. Men det är inte bara Rotebros vassa anfallsspelare som får tampas med honom. Han är med sina åtta mål också en av lagets starkaste spelare i motståndarnas straffområde.

lördag 26 september 2009

Rotebro till kval - Gimo till fyran

Dagens stora vinnare - förutom seriesegrna Strömsberg förstås - var Rotebro som säkrade kvalplatsen och Karlberg som höll undan för Gimo vid nedflytningsstrecket.
Rotebro var kanske lite tagna av allvaret, men en befriande frispark av Kalle Ramsell tio minuter före slutet innebar inte bara kvittering mot Strömsberg utan också säker andraplats.
Rängsjö står för motståndet i första kvalomrången. Man har beslutat vända på spelordningen, vilket innebär att Rotebro börjar hemma på onsdag 19.30.
Mer om Rängsjö senare.
Gimo gjorde vad laget skulle - vann mot Gamlis. Men ett blekt Täby forcerades ner av Karlberg och då betydde Gimos seger ingenting. Därmed försvinner tre av de fyra Upplandslagen från norrtrean, plus att "Norrlandslaget" Sandviken också flyttas ner. IFK Uppsala flyttas upp från fyran. Serieindelningen nästa år kan bli intrikat. Slutomgången i tvåan nästa helg och kvalspelet avgör, men det blir under alla förhållanden trångt i div 3 Norra Svealand.
Om Du klickar på kommentera kan Du komplettera eller kommentera inlägget eller komma med helt egna synpunkter.
De närmaste dagarna kommer mer kvalinfo, skytteliga, varningsliga, statistik och lite udda iaktagelser från året.

tisdag 22 september 2009

Sex avstängda i sista omgången

Andreas Gillström i Sandviken fick sin sjätte varning när han slängde en vattenflaska i reklamskyltarna på Jernvallen i lördags. Det blir hans fjärde avstängning eftersom han även har en grov utvisning och en lindrig efter två gula.
Övriga som får stå över på lördag är enligt mina matchanteckningar:
Robert Ljunggren, Sandviken, Alexander Viiri och Linus Ahlin, Heby, Christodoulos Kitsos, Järfälla, och Mattias Lamberg, Karlberg.

Upp eller ner???

//Rättad version!//
På lördag klockan 14.00 gäller det.
Med tre poäng och sju plusmål till godo på Bollstanäs ska Rotebro naturligtvis klara andraplatsen och därmed gå till division 2-kval. Rotebro avslutar mot seriesegrarna Strömsberg hemma och Bollstanäs åker till Heby.
Men - osvuret är bäst. Kanske kan Strömsberg efter de senaste svaga matcherna på nytt visa upp samma härliga spel som i juni och augusti och Parling få fart på målskyttet igen. Och kanske kan Bollstanäs - ja ni vet hur det är i foboll så här på hösten.
Om Rotebro går till kval minns säkert alla som var på Bollstanäs ip den osannolika matchen den 5 augusti när Rotebro fick Forssmed frilägesutvisad i 18 minuten och låg under med 3-1 efter en halvtimme. Men på något märkligt sätt tog Rotebro över i andra halvlek och i slutminuten nickade Mbye Camara in 3-3. Utan det målet hade båda lagen stått på 40 poäng i dag.
I botten är det stenhårt. Vinner Gimo mot Gamlis i Uppsala måste Karlberg också vinna i Täby för att klara sig kvar. Men seger är ett måste för Gimo - annars blir det Upplandsfyran nästa år.

Rengsjö eller Huge?

Onsdagen den 30 september inleder Rotebro eller Bollstanäs kvalspelet till division 2 med bortamatch mot Rengsjö (Bollnäs) eller Huge (Gävle) från div 3 Södra Norrland. Returen spelas påföljande helg. Rengsjö har en poäng till godo och kan avgöra genom hemmaseger mot Korsnäs på lördag.
Vid seger möter Rotebro/Bollstanäs lag tio i div 2 Norra Svealand i slutkval 10/11 (hemma) och 17/18 oktober. Falu IK ligger på kvalplats med två omgångar kvar, men det kan teoretiskt också bli Råsunda, Sandvikens IF, Sollentuna, Vallentuna eller Älgarna (från Härnösand). En derbymatch mot Sollentuna United vore väl något för Rotan eller Bollstanäs. . .
Lagen från div 3 Norra Svealand (senast Spånga och Sollentuna) brukar lyckas bra i kvalen.

Skytteligan 2009

Enligt mina anteckningar ser skytteligan ut så här. (Jag har då tagit bort målskyttarna i de två matcher där SvFF ändrat matchresultatet till 3-0.) Anteckningarna bygger på domarrapporterna till SvFF:s hemsida. Sannolikt har jag gjort fel någonstans och säkert har lagen ibland andra målskyttar i sin egen statistik än dem som domarna angett. Men ändå: Här kommer listan:


Tjugo mål:
Pontus Parling, Strömsberg
Femton mål:
Björn Berglund, Strömsberg
Kenneth Italiener, Täby
Tretton mål:
Bijan Bozan, Rotebro
Johan Hedman, Rotebro
Tolv mål:
Martin Lindbom, Heby
Elva mål:
Daniel Käll, Strömsberg
Kalle Ramsell, Rotebro
Alex Längquist, Järfälla
Tio mål:
Stefan Dolkow, Bollstanäs
Nio mål:
Lorance Koria, Järfälla
Tobias Lindström, Norrtälje
Åtta mål:
André Gresillon, Täby
Andreas Bellander, Norrtälje
Johan Teymur, Assyriska
Alexander Viiri, Heby
Sju mål:
Markus Kvarneå, Gamlis
Fredrik Edholm, Bollstanäs
Mattias Johansson, Bollstanäs
Sex mål:
Joakim Ågren, Gamlis
Andreas Gillström, Sandviken
Mattias Genc, Assyriska
Tommy Flemström, Bollstanäs
Fem mål:
Gabriel Baydono, Assyriska
George Gorgis, Assyriska
Gabriel Rhawi Assyriska
Ninus Chabo, Assyriska
Joachim Blomqvist, Strömsberg
Oliver Lee Gilford, Karlberg
Christian Patsouras, Bollstanäs

Vill Du vara med?

Under året har jag luftat idén om en div 3 Norra Svealandsblogg med några av dem jag träffat i samband med matcher. Den skulle kunna innehålla information, statistik, nyheter från lagen och naturligtvis också debatt och synpunkter på allt som rör vår verksamhet - arrangemang, ekonomi, träning etc.

Eller kanske diskussion om vem som varit seriens bäste eller nyttigaste spelare (eller målvakt, tränare, försvarare, mittfältare, forward...) eller annat som kan vara av gemensamt intresse. Sidan blir vad vi gemensamt åstadkommer.

Jag kommer att lägga ut några texter då och då de närmaste veckorna, som en provperiod. Om några likasinnade anmäler sig som villiga att dela ansvaret för bloggen skulle vi kunna starta så smått under vintern och ha en fungerande modell när serien startar igen våren 2010.

Du kan anmäla Ditt intresse här eller till kjellander@telia.com eller genom att ringa 0702-15 38 15.